Passie in beeld

is een fotoproject waarin verhalen van passie van tientallen bewoners van Kennemerhart centraal staan.
Dit ouderen-participatieproject (2020-2023) maakt veel los. Niet alleen bij de bewoners van  verzorgingstehuizen, maar ook bij hun familie en zorgmedewerkers.

Jody van Garderen deed  juni 2022 onderzoek naar de betekenis die zorgmedewerkers geven aan de geestelijk verzorgings-interventie Passie in Beeld.  Zij deed haar Masterthesis Theologie en religiewetenschappen, Spiritual Care aan de Vrije Universiteit, Faculteit Religie en Theologie.

Fotografie: Peter van Beek, productie: Abeltje HoogenkampSimon noemt zichelf een dondersteen, want hij houdt ervan om grapjes uit te halen. Een andere grote liefde is lekker eten. Van die hobby heeft hij zijn beroep gemaakt: Simon werkte veertig jaar als ober in een deftig pak in deftige restaurants. Maar zijn allergrootste passie is ongetwijfeld Elvis. De muziek, de mens, de kleding, het imago, de sfeer, de films… ja, eigenlijk alles aan Elvis Presley vindt Simon geweldig. Maar het meeste houdt hij toch van de muziek. In de loop van zijn leven heeft Simon een indrukwekkende Elvis-verzameling aangelegd. Hij staat op de foto met een Cadillac Fleetwood uit 1960, een kunstwerk uit de tijd van The King. Elvis had er zelf ook een paar.

Geer was een veelgevraagd fotomodel en mannequin. Ze ging naar het buitenland en liep shows met collecties die speciaal voor haar gemaakt waren. Ze trouwde met een knappe, lieve, mooie en trouwe man en vond werk als secretaresse op de administratie van een ziekenhuis. Geer - altijd tot in de puntjes verzorgd - was de spil van de afdeling en de steun en toeverlaat van artsen en patiënten. De komst van de elektrische typemachine maakte haar werk wel een stukje makkelijker

Frans heeft zijn hele leven veel aan sport gedaan: voetballen, hardlopen, fietsen, schaatsen. Vroeger werkte Frans als assistent bedrijfsleider bij de Haarlemse ijsbaan. Toen de ijsbaan een tijdje dicht ging voor een verbouwing, vond Frans een briefje van The Tulip Twirlers onder zijn ruitenwissers: de dansgroep zocht nieuwe leden. Met zijn vrouw Harmke ging Frans erop af, en al snel raakten ze allebei compleet verslingerd aan square dancing.


Wil je alle foto’s zien en de verhalen lezen? Kijk dan bij Kennemerhart, daar staat de hele serie:

https://www.kennemerhart.nl/passie-in-beed/

Volgend project: Homeless dreams
Copyright Peter van Beek © 2023.
All rights reserved.
M: 06 482 785 33   ︎