Passie in beeld


Een ongoing foto- en storytellingproject waarin verhalen van passie van vele bijzondere en oude bewoners van verpleeghuizen centraal staan.
Dit ouderen-participatieproject (2020-2024), dat zich afspeelde binnen verzorgingstehuizen van Kennemerhart in Haarlem, maakt veel los. Niet alleen bij de bewoners van  verzorgingstehuizen, maar ook bij hun familie en zorgmedewerkers.

Uit een interview van ZorgSaamWonen:
Peter fotografeert ook ouderen. Zo heeft hij samen met zorgorganisatie Kennemerhart het project ‘Passie in beeld’ gedaan. Hij fotografeerde ouderen samen met hun passie. "Een oudere, notoire Elvis Presley-fan hebben we bijvoorbeeld voor een Cadillac gefotografeerd. Dat vond hij fantastisch." Ook heeft hij een oudere dame die altijd met kinderen met een beperking had gewerkt op de foto gezet. "We hebben haar op de catwalk gefotografeerd want ze had wel iets van een mannequin. En we hebben de kinderen om haar heen gezet met fototoestellen erbij. Zij zorgde altijd voor de kinderen, nu was zij het middelpunt met alle kinderen haar heen. Ouderen zijn blij met de aandacht. Ze kunnen hun verhaal vertellen. Daarna denken we samen over de manier waarop we hun passie kunnen verbeelden."
Sommige ouderen kopen speciaal voor de gelegenheid bijpassende kleding of gaan naar de kapper. Ook waren er vaak familieleden aanwezig bij de opname. Een mooi bijeffect is dat zorgmedewerkers naar aanleiding van de foto in gesprek gaan met de ouderen.


Geestelijk verzorger Jody van Garderen deed  juni 2022 onderzoek naar de betekenis die zorgmedewerkers geven aan de geestelijk verzorgings-interventie Passie in Beeld.  Zij deed haar Masterthesis Theologie en religiewetenschappen, Spiritual Care aan de Vrije Universiteit, Faculteit Religie en Theologie.


Simon noemt zichelf een dondersteen, want hij houdt ervan om grapjes uit te halen. Een andere grote liefde is lekker eten. Van die hobby heeft hij zijn beroep gemaakt: Simon werkte veertig jaar als ober in een deftig pak in deftige restaurants. Maar zijn allergrootste passie is ongetwijfeld Elvis. De muziek, de mens, de kleding, het imago, de sfeer, de films… ja, eigenlijk alles aan Elvis Presley vindt Simon geweldig. Maar het meeste houdt hij toch van de muziek. In de loop van zijn leven heeft Simon een indrukwekkende Elvis-verzameling aangelegd. Hij staat op de foto met een Cadillac Fleetwood uit 1960, een kunstwerk uit de tijd van The King. Elvis had er zelf ook een paar.





Geer was een veelgevraagd fotomodel en mannequin. Ze ging naar het buitenland en liep shows met collecties die speciaal voor haar gemaakt waren. Ze trouwde met een knappe, lieve, mooie en trouwe man en vond werk als secretaresse op de administratie van een ziekenhuis. Geer - altijd tot in de puntjes verzorgd - was de spil van de afdeling en de steun en toeverlaat van artsen en patiënten. De komst van de elektrische typemachine maakte haar werk wel een stukje makkelijker








Frans heeft zijn hele leven veel aan sport gedaan: voetballen, hardlopen, fietsen, schaatsen. Vroeger werkte Frans als assistent bedrijfsleider bij de Haarlemse ijsbaan. Toen de ijsbaan een tijdje dicht ging voor een verbouwing, vond Frans een briefje van The Tulip Twirlers onder zijn ruitenwissers: de dansgroep zocht nieuwe leden. Met zijn vrouw Harmke ging Frans erop af, en al snel raakten ze allebei compleet verslingerd aan square dancing.

Madeleine werd geboren in Zwitserland. De liefde bracht haar naar Nederland. De kinderen gaf ze een tweetalige opvoeding, zodat die met haar ouders konden praten. Net als haar vader en broer was Madeleine horlogemaker. Maar ze kon veel nog meer: lassen, timmeren, loodgieten… met haar handen kon ze letterlijk alles maken. Aan de Westeinderplas had ze een landje met een tuin, een huisje en een schuur vol met materialen en gereedschap. Elk weekend ging Madeleine naar het landje om te zwemmen, te rommelen, te klussen. Als de kleinkinderen kwamen, wilden die vaak iets maken. Madeleine leerde hen dat het leuk is om niks te kopen, maar te werken met wat er in de schuur stond.


Bep is kunstzinnig, eloquent en geestig. Met haar flamboyante verschijning en verrassende outfits brengt ze kleur in elke dag. Ze houdt van boetseren, tekenen en schilderen. Maar het meest houdt Bep van kinderen. Eerst had ze een druk gezin. Later ging ze weer voor de klas staan. Het leukst vond ze leerlingen met een rugzakje, want dat vraagt maatwerk en creativiteit. Als Bep het zelfvertrouwen van een kind zag groeien, gaf dat een kick. Nu zijn er zeven prachtige kleinkinderen.


Ben is creatief, innovatief en uiterst leergierig. Zo heeft hij zichzelf geleerd films te maken, want cinema is een grote hobby van hem. Nu tekent hij portretten, bijvoorbeeld van artiesten die hij bewondert. Ben werkte in de grafische sector. Daar klom hij op van leerling tot bedrijfsleider. In die rol was hij troubleshooter, innovator en verantwoordelijk voor het opleiden van jonge graveurs. Dat laatste deed hij zo goed, dat hij er een onderscheiding voor ontving. Ben is dol op de GK 21, een graveermachine die tegenwoordig bijna nergens meer te vinden is. De Grafische Werkplaats Amsterdam heeft machines uit dezelfde tijd. Daar, waar het nog precies zo ruikt als vroeger, is het portret van Ben gemaakt.


Lida ging altijd graag dansen en zwieren. Vanaf haar 15e zat ze op stijldansles. Na afloop van de les leerde de dansleraar haar iets nieuws uit Amerika: rock ‘n roll! Bij deze dans hoorde een prachtige petticoat. Lida vond het schitterend. Elk weekend ging ze dansen, ook nadat ze drie kinderen gekregen had. Als wedstrijddanser won ze mooie prijzen. Een andere grote liefde was de Royal Enfield, een oude Engelse motor. Op de woensdagen, als de groentezaak van haar ouders gesloten was, had Lida vrij. Dan maakte ze lange zwerftochten met haar verloofde. De rode Royal Enfield gaf Lida dezelfde sensatie als die rode petticoat: een gevoel van vrijheid, van avontuur en van groot geluk.


Wil je alle foto’s zien en de verhalen lezen? Kijk dan bij Kennemerhart, daar staat de hele serie:
https://www.kennemerhart.nl/passie-in-beed/

Volgend project: PRESENT! PASSIE VAN DAKLOZEN, MIGRANTEN EN VLUCHTELINGEN