Passie in beeld


Een ongoing foto- en storytellingproject waarin verhalen van passie van vele bijzondere en oude bewoners van verpleeghuizen centraal staan.
Dit ouderen-participatieproject (2020-2023), dat zich afspeelde binnen verzorgingstehuizen van Kennemerhart in Haarlem, maakt veel los. Niet alleen bij de bewoners van  verzorgingstehuizen, maar ook bij hun familie en zorgmedewerkers.

Uit een interview van ZorgSaamWonen:
Peter fotografeert ook ouderen. Zo heeft hij samen met zorgorganisatie Kennemerhart het project ‘Passie in beeld’ gedaan. Hij fotografeerde ouderen samen met hun passie. "Een oudere, notoire Elvis Presley-fan hebben we bijvoorbeeld voor een Cadillac gefotografeerd. Dat vond hij fantastisch." Ook heeft hij een oudere dame die altijd met kinderen met een beperking had gewerkt op de foto gezet. "We hebben haar op de catwalk gefotografeerd want ze had wel iets van een mannequin. En we hebben de kinderen om haar heen gezet met fototoestellen erbij. Zij zorgde altijd voor de kinderen, nu was zij het middelpunt met alle kinderen haar heen. Ouderen zijn blij met de aandacht. Ze kunnen hun verhaal vertellen. Daarna denken we samen over de manier waarop we hun passie kunnen verbeelden."
Sommige ouderen kopen speciaal voor de gelegenheid bijpassende kleding of gaan naar de kapper. Ook waren er vaak familieleden aanwezig bij de opname. Een mooi bijeffect is dat zorgmedewerkers naar aanleiding van de foto in gesprek gaan met de ouderen.


Geestelijk verzorger Jody van Garderen deed  juni 2022 onderzoek naar de betekenis die zorgmedewerkers geven aan de geestelijk verzorgings-interventie Passie in Beeld.  Zij deed haar Masterthesis Theologie en religiewetenschappen, Spiritual Care aan de Vrije Universiteit, Faculteit Religie en Theologie.


Simon noemt zichelf een dondersteen, want hij houdt ervan om grapjes uit te halen. Een andere grote liefde is lekker eten. Van die hobby heeft hij zijn beroep gemaakt: Simon werkte veertig jaar als ober in een deftig pak in deftige restaurants. Maar zijn allergrootste passie is ongetwijfeld Elvis. De muziek, de mens, de kleding, het imago, de sfeer, de films… ja, eigenlijk alles aan Elvis Presley vindt Simon geweldig. Maar het meeste houdt hij toch van de muziek. In de loop van zijn leven heeft Simon een indrukwekkende Elvis-verzameling aangelegd. Hij staat op de foto met een Cadillac Fleetwood uit 1960, een kunstwerk uit de tijd van The King. Elvis had er zelf ook een paar.

Geer was een veelgevraagd fotomodel en mannequin. Ze ging naar het buitenland en liep shows met collecties die speciaal voor haar gemaakt waren. Ze trouwde met een knappe, lieve, mooie en trouwe man en vond werk als secretaresse op de administratie van een ziekenhuis. Geer - altijd tot in de puntjes verzorgd - was de spil van de afdeling en de steun en toeverlaat van artsen en patiënten. De komst van de elektrische typemachine maakte haar werk wel een stukje makkelijker

Frans heeft zijn hele leven veel aan sport gedaan: voetballen, hardlopen, fietsen, schaatsen. Vroeger werkte Frans als assistent bedrijfsleider bij de Haarlemse ijsbaan. Toen de ijsbaan een tijdje dicht ging voor een verbouwing, vond Frans een briefje van The Tulip Twirlers onder zijn ruitenwissers: de dansgroep zocht nieuwe leden. Met zijn vrouw Harmke ging Frans erop af, en al snel raakten ze allebei compleet verslingerd aan square dancing.


Wil je alle foto’s zien en de verhalen lezen? Kijk dan bij Kennemerhart, daar staat de hele serie:
https://www.kennemerhart.nl/passie-in-beed/

Volgend project: PRESENT! PASSIE VAN DAKLOZEN, MIGRANTEN EN VLUCHTELINGEN